Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından bu yıl mart ayında açıklanan Abdullah Öcalan kararı için, Ankara ve Abdullah Öcalan’ın avukatları tarafından ayrı ayrı ve değişik gerekçelerle yapılan temyiz başvuruları reddedildi.

AİHM, 2003 yılında Öcalan’ın tutukluluk koşullarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), yaşama hakkını düzenleyen 2., kötü muamele ve işkenceyi yasaklayan 3. ve özel yaşama saygıyı garanti altına alan 8. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle açılan davada Öcalan’ı kısmen haklı bulmuştu.

Ayrıca 2009 yılı öncesi tutukluluk koşullarının AİHS’e aykırı olduğuna ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili olarak da şartlı salıverme olanağı tanınması gerektiğine hükmedilmişti.

Abdullah Öcalan’ın avukatları 2009 yılı sonrasında da Öcalan’ın yaşadığı koşulların kötü olduğunu belirtmek ve davanın yeniden görülmesi için karara itiraz ederken, Türkiye ise “şartlı salıverme olanağı tanınması” talebini 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire’ye itiraz etmişti.

AHİM, 18 Mart’ta verilen davanın esastan yeniden görüşülmesi yönünde hem davacı hem de Türkiye tarafından yapılan başvurularını reddetti.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Avukatı Mazlum Dinç ise ellerine herhangi bir tebligatın ulaşmadığını belirtti.