Türkiye, F-16'nın düştüğü haberini Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasıyla öğrendi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:

SON MESAJ: ATLIYORUM

"5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına (Merzifon / AMASYA) ait bir adet F-16/C uçağı ile 13 Mayıs 2013 Pazartesi günü saat 14:15'te Osmaniye civarında Amanoslar Bölgesindeki görev uçuşu esnasında, uçağın pilotunun"Atlıyorum!" mesajını müteakip irtibat kesilmiştir. Başlatılan arama kurtarma faaliyetleri sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

EKİPLER AMANOSLARA SEVK EDİLDİ

Osmaniye yakınlarında Amanos dağlarında F-16 savaş uçağının kaybolduğu bilgisi üzerine Osmaniye, Gaziantep'in Nurdağı ile Hatay'ın İskenderun-Dörtyol ilçeleri ve Adana'da alarm verildi. Jandarma, sivil savunma, itfaiye ve ulusal medikal arama kurtarma ekipleri çeşitli güzergahlardan Amanoslar'a sevk edildi. 

KÖYLÜLER: PATLAMA SESİ DUYDUK

Yarpuz Yaylası yakınındaki köylerde oturanlar, büyük bir patlama sesi duyduklarını söyledi.  

2 HELİKOPTER DE KATILDI

Osmaniye sınırları içindeki Amanos dağlarındaki bölge belirlenince, arama kurtarma çalışmalarına havadan 2 askeri helikopter de katıldı. Askeri helikopterlerin araması, Yarpuz-Cebel ile Zorkun Yaylaları arasındaki dağlık ve ormanlık arazi yapısına sahip Gürdüz Mevkii'nde yoğunlaştı. Karadan da askeri birlikler ve sağlık ekipleri orman yolundan bu bölgeye ulaşıp aramalara başladı. Osmaniye Devlet Hastanesi yanındaki alanda ise ambulans helikopter ile uzman sağlık ekibi, hazır duruma getirildi.

ENKAZA ULAŞILDI

14.15'te kaybolan F-16 savaş uçağının enkazına saat 18.45'de ulaşıldı. Bir askeri yetkili, 3 helikopterle havadan yapılan aramalarda uçağın düştüğü yerin saptandığını, karadan da kayalık ve ormanlık alanda ilerleyen timlerin de enkaz bölgesine ulaştığını belirtti. 

'HAMZA YÜZBAŞI' DİYE ARANDI

F-16 savaş uçağının enkazına Osmaniye'nin Zorkun yaylası yakınlarında Çağşırlı bölgesinde ulaşılırken, jandarma ve polis özel harekat timleri, 4 koldan pilotu bulmak için karanlıkta aramalarını sürdürdü. Asker ve polisler, 'Hamza Yüzbaşı' diye bağırarak son anda uçaktan atlayan pilota seslerini duyurmaya çalıştı. Askeri yetkililer, 3 helikopterin karanlık çöktükten sonra da uçmaya devam ettiğini belirtirken, yaklaşık 15-20 metre yüksekliğindeki ağaçların bulunduğu dağlık alanda havadan sonuç almanın zor olduğunu, bu nedenle yaya timlerinin sayısının artırıldığını bildirdi. 

4 BİN KİŞİ ARADI

Orman yolu çok bozuk olduğu için traktörlerle bölgeye ulaşan köylüler de yöreyi iyi bildikleri için timlere rehberlik etti. Yer yer etkili olan yağmur ve oluşan sis ise arama çalışmalarını olumsuz etkiledi. Enkazın bulunduğu yere askerler basın mensuplarını yaklaştırmadı. Bir askeri yetkili, 4 koldan yürütülen arama çalışmalarında görevlendirilen asker, polis ve köylü sayısının yaklaşık 4 bin kişi olduğunu söyledi. 

 

 

ACI HABER GELDİ...

Akşam saatlerinde ise umutları tüketen açıklama geldi.  
Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, uçağın pilotunun şehit olduğunu açıkladı.  Şehit Pilot Yüzbaşı Hamza Gümüşsoy'uncenazesine 21.00 sıralarında Zorkun ve Yarpuz Yaylası arasındaki bir bölgede ulaşıldı. 

GENELKURMAY AÇIKLAMA YAPTI

Gümüşsoy'un şehit olmasıyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan açıklama yapıldı: '13 Mayıs 2013 Pazartesi günü saat 14.15'te Osmaniye civarında Amanos bölgesinde düştüğü bildirilen 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına (Merzifon/AMASYA) ait F-16/C uçağının pilotu Hv. Plt. Ütğm. Hamza GÜMÜŞSOY (2008-79) şehit olmuştur. Uçağımızın enkazına ve pilotumuzun naaşına ulaşılmıştır. Şehidimize Allah'tan rahmet, Yüce Milletimize, şehidimizin kederli ailesine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileriz. Kazanın nedeni Kaza Kırım Heyetinin incelemesi sonucunda belirlenecektir" denildi. 

AİLE ACI HABERİ YAZLIKTA ALDI

Gümüşsoy'un şehit olduğu haberi memleketi Aksaray'a ateş gibi düştü. Mersin'deki yazlıklarında oğullarının şehit olduğunu haberini alan anne ve babanın da Aksaray'a dönmek üzere yola çıktığı öğrenildi. 

Acı olayın ardından Aksaray İl Jandarma Komutanı Albay Erdal Eren şehit haberini vermek için Gümüşsoy'un ailesinin oturduğu eve gitti. Akrabaları ise Gümüşsoy'un emekli öğretmen babası Yunus ve annesi Zübeyde Gümüssoy'un Mersin'de yazlıklarında olduğunu söyledi. Subaylar telefonla Yunus Gümüşsoy'a ulaşıp durumu bildirdi. Gümüşsoy çiftinin haberin ardından Aksaray'daki evlerine dönmek üzere yola çıktıkları öğrenildi. Şehit Gümüşsoy bekardı.