Dokuz Eylül Üniversitesi’nde kurulan biyomedikal araştırma merkezi Türkiye’de bir çok ilke imza atacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde Kalkınma Bakanlığı desteğiyle oluşturulan İleri Biyomedikal Ar-Ge Merkezi, gelişmiş laboratuvarları, ilaç üretim alanları, biyobankası ve deney hayvanı yetiştirme bölümleriyle Orta Doğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük biyomedikal araştırma merkezi olacak.

Merkezin Müdürü Prof. Dr. Kemal Baysal, ileri tıbbi ürünlerin geliştirilmesini içeren ”translasyonel çalışmalar” için merkezi gelecek yıl hayata geçireceklerini belirtti. Üniversite’nin İnciraltı’ndaki Sağlık Kampüsü içinde 21 bin metrekare kurulacak merkezde araştırmacılar hastalıklara ilişkin yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirmek üzere çalışacak.

2023 vizyonu için

Baysal, hücresel tedavi ve doku mühendisliği alanlarında projeleri başlatacaklarını belirterek, ”Karaciğer ve gözde kök hücrelerinin incelendiği projeler yürütüyoruz. Türkiye’nin 2023 vizyonunda yer alan milli ilaç, aşı ve tanı kitleri hedeflerimine uyan bir çalışma. 2014’ün ikinci yarısında hizmete girecek” dedi.

Genetiği değişmiş hayvan modelleri üretilecek

- İleri Biyoteknoloji Ar-Ge Merkezi Deney Hayvanları Birimi’nde parkinson, kalp damar, diyabet, kanser gibi hastalıklarının modellendiği hayvanlar yetiştirilecek.

- BİYOBANKA birimi ise doku ve hücre bankası olacak. İlk etapta kanser hastalıkları örnekleri depolanması planlanıyor. Örnekler ilaç geliştirmei işlevi görecek.

- İYİ Üretim Uygulamaları bölümünde hastaya verilebilecek temizlikte ilaç, hücre ve diğer biyo malzemelerinin üretilebileceği 5 laboratuvar bulunacak.