Eğitim-Sen tarafından Türkiye genelinde başlatılan 1 günlük iş bırakma eylemi Bitlis ve ilçelerinde de yapıldı. Hükümetin eğitim alanındaki politikaları ve yapılan fişlemeler, hukuksuz görevden almaları protesto amacıyla Bitlis’te 1 günlük iş bırakma ve kararı alan Eğitim-Sen Bitlis Şubesi’ne bağlı eğitimciler, Tatvan ilçesinde bir araya gelerek yaptıkları yürüyüşten sonra basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan sendika binası önünden, Tatvan Yaşam AVM’ye kadar sloganlar eşliğinde yürüyen Eğitim-Sen üyeleri burada basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Bitlis Şube Başkanı Hüseyin Güzeldere, hükümetin eğitim politikalarını ve yapılan fişlemeleri eleştirerek, yapılan yanlış uygulamalardan vazgeçilmesi uyarısından bulundu.Güzeldere, “Eğitim alanında çok yönlü saldırıların ve dayatmaların arttığı bir dönemde sesimizi duyurmak ve sorunlarımıza kalıcı çözümler üretilmesi için bir kez daha alanlardayız. Toplumun farklı kesimlerinin giderek artan ve acil çözüm bekleyen sorunları sürekli geri plana itilirken, eğitim sistemi üzeriden tüm toplum iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirilmek istenmektedir. Eğitimde ve yükseköğretim alanında bugüne kadar yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar sadece eğitim sistemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve bütün toplumun geleceğini ipotek altına almaktadır.” dedi.

“EĞİTİM SEN’Lİ MÜDÜRLERİN YÜZDE 96’SI TAVSİYE EDİLDİ”

Okullarda siyasi iktidar çizgisinde olmayan tek bir yöneticinin bile görev almaması için düğmeye basıldığını ve bütün okullarda tarihin en kapsamlı sendikal-siyasal kadrolaşma ve tasfiye operasyonu gerçekleştirildiğini öne süren Güzeldere, “MEB, eğitimde yıllardır farklı kimlik, dil ve kültürleri yok sayan, din ve inanç istismarına dayanan, doğrudan dayatmacı politikaların okullarda istediği gibi uygulanması için okul müdürlerinin tamamına yakınını kendi siyasal kadroları arasından belirlemiş, Eğitim Sen üyesi okul müdürlerinin yaklaşık yüzde 96’sı tasfiye edilmiştir. Bugüne kadar kamu emekçilerinin hakları, çıkarılan torba yasalarla sürekli tırpanlanmıştır. Angarya çalışma, performans değerlendirme, mülakat ya da sözlü sınav uygulamaları ile iş güvencemiz elimizden alınmak istenmektedir. Eğitimde bir taraftan yoğun bir siyasal kadrolaşma yaşanırken, son çıkan torba yasa ile öğretmenlere sürgün anlamına gelen zorunlu rotasyon uygulaması yasal hale getirilmiştir. Türkiye çapında görev yapan yüz binlerce öğretmen kendi istekleri dışında zorla rotasyona tabi tutulacak, tarihin en büyük ve en kitlesel sürgünü hayata geçirilecektir. Zorunlu rotasyon dayatmasıyla birlikte aday öğretmenlere sözlü sınav getirilmesi iş güvencemizin aday öğretmenlik sürecinden başlayarak adım adım kaldırılmak istendiğini göstermektedir.” diye konuştu.

“TALEPLER”

Eğitim-Sen olarak bir takım talepleri olduğunu kaydeden Güzeldere, talepleri şöyle sıraladı: “Kamusal, demokratik, bilimsel, laik ve anadilinde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. Eğitimin bütün kademelerinde dini kurallara göre değil, bilimsel kurallara göre eğitim yapılmalı, siyasal-ideolojik çıkarlar için okullarda din ve inanç istismarı anlamına gelen uygulamalardan derhal vazgeçmelidir. Laik eğitim gerçek anlamıyla yaşama geçirilmelidir. MEB, öğrencileri özel okullara, meslek lisesi, imam hatip ya da açık liseye yönlendirmekten vazgeçmeli, TEOG yerleştirmeleri sürecinde yaşanan sorunlar en kısa sürede çözülmelidir. Eğitimde siyasi kadrolaşmaya, zorunlu rotasyon girişimlerine, angarya çalışma ve performans uygulamalarına derhal son verilmelidir. Öğretmen ve yardımcı hizmetli açıkları kapatılmalı, okullarda ve üniversitelerde angarya çalışma uygulamalarına, Eğitim Sen üyelerine yönelik soruşturma, sürgün ve görevden almalara son verilmelidir. Memur Sen`in imzaladığı ihanet sözleşmesi nedeniyle oluşan enflasyon kayıplarımız karşılanmalı, maaşlarımıza 2014 enflasyon farkı kadar "ek zam" yapılmalıdır. Kamu kaynakları özel okullara değil; devlet okullarına aktarılmalı, eğitime yeterli bütçe, okullarımıza ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.” Grup, yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

Kaynak: CIHAN