Bingöl’de 800 milyon liralık bir kamu zararının olduğunu iddia eden Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili Atilla Kart, ’’17 Aralık’ta ortaya çıkan ve millete küfür eden kişilerin Bingöl’de de hükümet tarafından himaye edildiğini görüyoruz.’’ dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart ve Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı Bingöl’de olduğu iddia edilen bazı yolsuzluklarla ilgili araştırmalarda bulunan CHP Bingöl İl Başkanı Mustafa Kurban’a usulsüzce cezalar yazıldığını ve iş yerine, devlet gücünün kötüye kullanılarak el konulduğunu ifade ettiler. CHP Milletvekili Kart ve Atıcı, İl Başkanı Kurban ile beraber el konulan iş yerine incelemelerde bulunmak üzere gittiler. Ancak giriş kapısı olarak kullanılan alanın dikenli teller ile kapatıldığını gören Milletvekilleri yetkili birisinin gelmesini ve açıklama yapmasını istedi. Olay yerine gelen yetkili bir Komutan ile görüşen vekiller daha sonra Bingöl Valisine ulaşmak istedi. Valilinin Özel Kalemi ile telefonla görüşen Kart, ’’ Hükümetin siyasi ilişkileri ile yapılan bir gasp var. Bu gasbı ortaya çıkartmak isteyen milletin vekillerini Valilik, hükümetin temsilcisi konumuna gelip engellemesin. Bu mesajımı bu şekilde iletin. ’’ ifadelerini kullandı.

İş yerinde inceleme yapamadan geri dönen vekiller, CHP İl Başkanlığı’nda basın açıklaması yaptı. Kart, ’’Palu, Genç, Muş demiryolu hattı bölge için ne kadar önemli olduğunu anlatmamıza gerek yok. Doğu ve Güneydoğu Anadolu için. Bu hattın değiştirilmesi ile ilgili sözleşme ilişkisinde, ihale ilişkisinde ortaya çıkan haksız kazancı ve suç bulgularını analiz etmek, sorgulamak amacı ile Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mustafa Kurban 16 Haziran 2013 tarihinde yani aşağı yukarı 14-15 ay evvel Mersin milletvekilimiz Aytuğ Atıcı ile birlikte Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurunda bulundu.’’ dedi.

Yolsuzluk yapan eli kesmek için yargıya gittiklerini ifade eden Kart, ’’ Bakın 1 milyar TL’ye yaklaşan yani şöyle diyelim, 500 milyon dolar kamu oyunun daha iyi algılaması için söylüyorum 500 milyon dolar seviyesinde ki bir yolsuzluk ilişkisinden söz ediyoruz. Çok büyük bir yolsuzluk ilişkisidir. Orada tabi o yolsuzluk ilişkisinin içerisinde kimler var. Bakıyorsunuz hepsi de tanıdık isimler. Hangi tanıdık isimler bunlar. 17 Aralık’ta ortaya birileri çıktı ya hani 17 Aralık’ta ortaya çıkan milletin çok özür diliyorum burada kadın arkadaşlarımız var milletin anasına avradına sinkaf edenlerin Bingöl’de de hükümet tarafından himaye edildiğini görüyoruz. O Türkiye fotoğrafını Bingöl’de de görüyoruz. ’’ diye konuştu.

Birilerinin tekeline çomak soktukları için 17 Aralık’ın aktörlerinin devreye girdiğini belirten Kart, ’’ Kimden güç aldılar, siyasi iktidardan güç aldılar. Onların verdiği cesaretle, cüretle il başkanını ve önceki işletmecinin 20 yılı aşkın bir süreden bu yana toplam süreden söz ediyorum işletme anlamında söylüyorum, hazinenin çıplak arazisi veya mülkiyeti anlamında söylemiyorum, o işletmenin mülkiyetinde bulunan o tesise işgal girişiminde bulundular. Haksız müdahaleden öte gasp niteliğinde olan el koydular, fiili durum yarattılar. Devlet gücüyle devletin gücünü kötüye kullanarak el koydular. ’’ dedi.

ATICI: BİNGÖL HALKI, KENDİ ÖZ MALINDAN MAHRUM KALDI

Kart’tan sonra açıklama yapan Atıcı ise, ’’ Bingöl’de, MTA bir sıcak su buldu, Ilıcalar bölgesinde ve o döneminde bakanı şimdi de bakan Cevdet Yılmaz büyük bir gururla, büyük bir onurla ’ Efendim işte Bingöl altın bulmuş gibi oldu, buradan çıkan sıcak su Bingöl’ün malıdır. Bingöl halkı bundan yararlanacaktır. Bu jeotermal bir enerjidir. Bingöl’ün ısıtılması bundan yapılacaktır, insanlar kaplıcalara gidip şifa bulacaktır’ dedi, bizde kendisini alkışladık ama kısa bir süre sonra burası bir özel şirkete yok pahasına verildi ve Bingöl halkı kendi öz malından mahrum kaldı. ’’ ifadelerini kullandı.

Bingöl’de yapılan barajlarla ilgili de yolsuzluk olduğunu belirten Atıcı, ihaleyi alan firmanın yap, işlet, devret modeli ile ihaleyi aldığını ancak sonradan baraj gölünün altında kalacak olan demiryolunun geriye çekilme işleminin devlete yıkıldığını söyleyerek, ’’ Tam 800 milyon eski para ile 800 trilyon lira para devletin kasasından uçup gidiyor. Buradan elde edilecek olan enerji bu 800 milyon liraya değer mi, değmez mi? Herkesin bunu düşünmesi lazım. Utanmadan, sıkılmadan kalkıp diyorlar ki Palu-Muş yolunu 30 kilometre kısaltıyoruz. Eee Allah’ım size akıllar ihsan eylesin. Bu 30 kilometreyi kısaltmak için 800 milyon lira vermeye değer mi milletin kasasından. ’’ dedi.

800 milyon liranın yetmediğini ifade eden Atıcı, ’’ Palu-Genç-Muş demiryolu deprase projesinin maliyetinin yükseltilmesi için Yüksek Planlama Kuruluna başvuruyor. Diyor ki 800 trilyon bana yetmedi, bunu bana daha da arttırın diyor. Doyumsuz, gözü doymaz insanlar. Ben bunları gündeme getiriyorum Mustafa beyle beraber her yerde konuşuyorum. Şimdi fincancı katırları ürker mi ürkmez mi? Şimdi arı kovanına parmak sokulur mu sokulmaz mı? Bu kadar ballı börekli işlere biz hayır demişiz. Kimin yararına? Bingöl halkının yararına. ’’ diye konuştu.

BİR YOLSUZLUKTA İHALE EDİLEN KARAYOLUNDA

Bingöl-Diyarbakır karayolunun, uluslararası standartlarda yapılan bir karayolunun kilometresinin 1 buçuk milyon liraya maal olduğunu belirten Atıcı, ’’ Bu yoldan ayrılan ve Servi’ye giden bir köy yolu yapılacak. Bakın anayol, duble yol, uluslararası standartlarda yapılması gereken bir yolun kilometresi 1 buçuk milyona yapılıyor. Bu yoldan ayrılan ve Servi’ye giden küçücük bir servis yolunu kaç liraya yapıyor kilometresini biliyor musunuz? 5 buçuk milyon liraya. Şimdi ben buna dur demeyeceğim de ne deyeceğim Allah aşkına. Ben niye Bingöl’e geliyorum. Ben niçin Bingöl’ün milletvekili oldum gönüllü olarak. Gelip burada kavurma yemek için Bingöl’ü seçmedim gelip de burada Bingöl’de bal yemek için gelmedim. Ben bunları çıkartmak için geldim Bingöl’e, ben bunları çıkarttım Mustafa beyle beraber.’’ dedi.

Kendisinin Milletvekili olduğu için dokunulmazlığı olduğunu belirten Atıcı, ’’ Döndüler bütün bu olayların hıncını Bingöl Cumhuriyet Halk Partisi İl başkanından çıkartmaya çalışıyorlar ve sürekli cezalar yağdırdılar ve en sonunda iş yerini kapattılar. Bu bireysel, şahsi bir iş değil bugün Mustafa Kurban için bunu yaptım yarın AKP İl Başkanınında başına haksız bir iş gelse onunda hakkını savunurum HDP, BDP il başkanının başına haksız, hukuksuz bir iş gelse koşa koşa gelirim onu da savunurum. O nedenle bunu kimse şahsi bir iş olarak algılamasın. ’’ diye konuştu.

El konulan iş yeri önünde karşılaştığı muameleye de tepki gösteren Atıcı, ’’Devletin ve milletin temsilcileri koruyucuları hizmetkarları ele ele, kol kola verecekler. Aralarına tel örgü koymayacaklar. Ben, bugün milletin vekili olarak o kapının önüne gittim. Sayın Atilla Kart milletin vekili olarak o kapının önüne gitti. Bizi tel örgü ve silahlı askerlerle karşıladılar. Utanmadınız mı milletin vekilini, silahlı askerleri kapıya dizerek karşılamaya. Çok ayıp, o silahları götürün IŞİD’e çevirin, o silahları götürün kan döken canilere çevirin. Milletin vekiline niye silahlı askerlerle karşılıyorsunuz. Bunların tamamı hukuk dışı olduğu gibi kışkırtıcıdır. Burada kimse ateşle oynamaya hakkı yoktur. Ne yaparsanız yapın Palu Genç Muş hattında yediğiniz paraları burnunuzdan getireceğiz. Ne yaparsanız yapın Ilıcalar’da yok pahasına sattığınız milletin malının hesabını soracağız. Servi yolunun 5 buçuk milyon liraya kilometre başına yapmanızı zehir zıkkım edeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.

Kaynak: CIHAN