Ülkemizde bazı Kamu kurumlarının görev ve yetkilerini kötüye kullanarak, şeklen yasal görünen , ancak özünde haksız kazanç ilişkileri içinde olduğu bilinmektedir. Siyasi otorite çoğu zaman bu gerçekleri bilmekte , fakat bazen himaye etmekte bazen de görmezden gelmektedir. 

Bu tür uygulamalar Emniyet bünyesinde ağırlıklı olarak yaşanmaktadır. 

Afyonkarahisar Emniyeti himayesinde faaliyet gösterdiği bilinen “Afyonkarahisar İli Güvenlik Hizmetleri Destekleme Derneği’nin”, kendi faaliyet alanlarıyla ilgisi olmayacak bir şekilde, 2011 yılında 1.350.000 TL. civarında harcama yaptığı ifade edilmektedir. Bu kapsamda; mermer üretimi yaptığı bilinen “R….T…..M….. “ isimli firmanın, Derneğe hitaben düzenlediği 02.05.2011 tarih – 9355 seri nolu faturaya göre; 350,00 M2 hacminde SANTA ROYALE 2X30XFREE LENGHT mermer , adı geçen Derneğe satılmış görünmektedir. Fatura bedeli 11.800 TL’dir. 
Faturada özellikleri belirtilen mermerin ihraç mermer olduğu , Derneğin bu tür mermer kullanmasını gerektiren hiçbir faaliyetinin olmadığı gözönüne alındığında, ortada bir sahteciliğin bulunduğu, Derneğin aslında paravan olarak kullanıldığı, Dernekten bu yolla para transferinin yapıldığı kanısını uyandıran bulgular söz konusudur. Doğaldır ki, bu tür bulguların olduğu bir ortamda, haksız kazanç ve yasa dışı ilişkiler de söz konusu olabilecektir. 

Bu bilgi ve değerlendirmeler ışığında soruyoruz;

(1) Türkiye genelinde , Emniyet Teşkilatının himayesinde bu tür faaliyetler gösteren Dernek sayısı nedir? Bu derneklerin kuruluş amacı nedir? Bu dernekler kuruluş amaçlarına uygun olarak faaliyet göstermekte midir?

(2) Afyon’da anılan Derneğin 2011 yılındaki harcamalarının tutarı nedir? Harcamalar gerçeğe uygun mudur? Afyon’daki Derneğin gelirleri hangi kalemlerden oluşmaktadır? 
2011 yılında Afyonda Emniyet Müdürü olarak görev yapan Müdürün döneminde Dernek üzerinden yapılan harcamalar nedir? 

(3) Anılan Emniyet Müdürü yeni görev yerine terfi ederek mi tayin olmuştur?

Atilla Kart
CHP Konya Milletvekili