Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü kaçak avcılara karşı fahri av müfettişleri ile de mücadelesini sürdürüyor. Müfettişler yaptıkları gece operasyonu ile kaçak olarak gece avı yapan avcılara ‘dur’ dedi. Yakalanan kaçak avcıların 2 aracına el konuldu.2014 yılı Av Sezonunu ‘Av Koruma Yılı’ olarak ilan eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu kapsamda denetimlerini sıklaştırdı. Kaçak avcılara göz açtırmamak için büyük bir özveriyle çalışan DKMP ekipleri ve fahri av müfettişleri, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde Yılan Ovası mevkiinde gece saat 00.30 sıralarında düzenledikleri operasyonla projektör ile kaçak gece avı yapan 10 kişiyi yakaladı. 

FAHRİ AV MÜFETTİŞLERİ JANDARMA İLE ORTAK HAREKET ETTİ 

24 Eylül 2014 tarihinde gerçekleşen olayda fahri av müfettişleri Nurhak İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan da yardım alarak, araçlara projektör bağlayıp kaçak av yapan A.D., M.D., B.T., F.T., Ş.T., M.G., A.Ş., İ.İ., F.İ. ve C.İ. adlı 10 kabahatliyi yakalayarak haklarında av kabahat tutanağı düzenledi. Operasyon sonucunda kabahatlilerin gece avında kullandığı kabahatin konusunu oluşturan 2 araç, 5 adet av tüfeği ile 2 adet projektöre el konuldu. Ayrıca yasadışı av yaptığı tespit edilen 10 kişi hakkında idari para cezası düzenlendi ve yasa dışı avda kullanılan 2 adet aracın mülkiyeti ise kamuya geçirilecek.

 TAHSİL EDİLEN CEZALAR AV VE YABAN HAYATININ KORUNMASINDA KULLANILIYOR 

DKMP Genel Müdürlüğü’nün uygulamaya koyduğu fahri av müfettişi sistemi ile müfettişler gördükleri olumsuzluklar karşısında tutanak tutma, belge sorma yetkilerine sahip bulunuyor. Gerektiğinde kolluk kuvvetleri ve DKMP ekipleriyle ortak hareket edip birlikte göreve çıkabiliyor. Av kabahat ve suçu işleyenler hakkında verilen cezalardan tahsil edilen bedeller ise av ve yaban hayatı kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinde kullanılıyor.

Kaynak: CIHAN