Türk devletinin bütün savaş unsurlarını seferber ederek sürdürdüğü operasyonlara ve kirli savaş yanıt veren gerilla, Hatay'dan Giresun'a kadar eylem yapıyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), tarafından dün ve önceki gün yapılan yazılı açıklamada, gerilla eylemleriyle ilgili şu detaylar paylaşıldı.

 

Bismil için misilleme

*  Erdoğan ve AKP hükümetinin özel ordu güçleriyle Bismil halkına yönelik gerçekleştirdiği saldırılar için misilleme eylemi yapıldı. 2 Ekim günü yaklaşık 40 zırhlı araçtan oluşan konvoya, Gever'den Şemdinli'ye ilerlerken Pagê köyü yakınlarında sabotaj eylemi yapıldı. 2 zırhlı araç tümden imha oldu; 12 asker öldü, 7 asker de yaralandı. 

* Türk ordusuna ait 3 zırhlı araç, 2 Ekim günü saat 15.00'te Gever'e bağlı Tepê Remo karakolundan çıkarken vuruldu; zırhlı araçlar geri çekildi.

* 2 Skorsky helikopter, 29 Eylül günü saat 19.00'da Geliyê Dostki alanına doğru gittikleri esnada ağır silahlarla hedef alınınca geri çekilmek zorunda kaldı.

*  Zap bölgesi sınır hattındaki Rindikê karakolunda suikast eylemi yapıldı; bir asker öldürüldü.

* Garê alayı ve Dêrik karakolları Xakûrkê alanını bombaladı; gerilla bu iki bölgeyi 45 dakika boyunca vurdu; karakol bir saat cevap veremedi; ölü ve yaralı sayısı tespit edilemedi.

* Şemdinli'nin Şapata alanında devriyeye çıkan askerlere 2 Ekim'de suikast yapıldı; bir asker öldürüldü.

* Avaşin alanı sınır hattında bulunan Bêzok karakoluna yönelik 2 Ekim'de yapılan suikast eyleminde; bir asker öldürüldü.

* Bilican karakoluna malzeme taşıyan bir araca 2 Ekim'de el konuldu.

 

Özalp'ta 3 şehit

*   Van'ın Saray ve Özalp ilçeleri civarında 30 Eylül günü akşam saatlerinde bölgeye operasyon yapan askerler ile Tepedok köyü yakınlarında çatışma çıktı. Zırhlı araçların yoğun katıldığı ve bombardımanların yapıldığı bu operasyona müdahaleye gelen Baz Bager (Şahin Özberk/Urfa) ve Bahoz Tirej (Ahmet Kalmaz/Urfa) adlı gerillaları, 1 Ekim günü şehadete ulaştı. Bu operasyon da askerlerin bilinçli hedef alarak vurduğu 2 sivil gençten biri katledilirken biri de ağır yaralandı.

 

Elektrik hattı imha

* Şırnak'ın Silopi ilçesinde bulunan elektrik hattı, 1 Ekim'de imha edildi.

 

Şehitliklere saldırıya yanıt

*  Şehitlikler saldırılara cevaben Şırnak'a bağlı Fındıkê Taburuna eylem yapıldı. Yakın mesafeden karakola ait iki mevzi etkili vuruldu; 2 asker öldü, 2 asker de yaralandı. Ayrıca tabur ve tabura Tepe Ewin, Bênat ve Sawadi güvenlik tepeleri de ağır silahlarla vuruldu. Eylem sonrası Skorsky helikopterler ile taburun kendisinden ve Sawadi tepesinden ölü ve yaralılar kaldırıldı.

*  Bitlis'e bağlı Konaxder karakoluna suikast eyleminde bir asker öldürüldü.

 

2  asker gözaltında

*  2 Ekim günü saat 10.00'da Dersim-Erzincan yolu üzerinde süren yol kontrol eylemi esnasında Erzincan Topçu Tugayı'na bağlı 2 asker, gerillalarca gözaltına alındı.

 

Hatay'da sabotaj

*  Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı Ovacık yaylasında bulunan baz istasyonlarına yönelik 28 Eylül günü sabotaj eylemleri yapıldı. Baz istasyonları ve elektrik panosu tümden imha edildi.

 

Operasyon gücüne darbe

*  Türk ordusunun 1 Ekim günü sabah saatlerinde Mardin'in Nusaybin ve Midyat ilçelerinden Bagok alanına yönelik başlattığı kapsamlı operasyon, aynı gün akşam saatlerinde keşif uçağı desteğinde Bagok alanına bağlı Şehit Merwan, Tepê Konferans, Sırtê Zura, Şehit Norşin, Germıka, Gırê Pıştê, Çala İso ve Sêderîya Sırtı arkasındaki alanlara kadar genişledi.

Saat 08.40'da Sırtê Konferans yamacı ve Tepê Şehidan mıntıkalarında gerilla güçleri ile devletin özel ordu güçleri arasında kısa süreli bir çatışma yaşandı. Öğlen saatlerinde gerillaların operasyon gücüne 2 koldan el bombalarıyla yakın mesafeden sızma eyleminde ve Sedare köyü civarında operasyonun koordinasyon gücüne yönelik eylemlerde 10 asker öldü, 5 asker de yaralandı. Ayrıca Çala İso sırtlarında yapılan bir suikast eylemi sonucunda da bir asker öldürüldü. Eylemler esnasında ağır yaralanan Dersim Mardin (Şükran Özdoğan/Mardin) şehit düştü.

 

Ertesi gün misilleme

*   Şehitliklere karşı yapılan saldırılara misilleme amacıyla 2 Ekim günü saat 14.30'da Mardin ve Ömerli (Mehsertê) ilçesi yakınlarında 10 araçtan oluşan askeri bir konvoya sabotaj yapıldı. Bir Akrep aracın hedef alındığı eylemde araç tümden imha oldu; 7 özel harekatçı öldürüldü. 

 

2 baz istasyonu eksildi

*   Mardin'in Ömerli (Mehsertê) ilçesine bağlı Golê köyünde bulunan Turkcell ve Avea'ya ait 2 baz istasyonu imha edildi.

 

Giresun'da eylem

*   Dersim şehitleri anısına Giresun'da misilleme eylemi düzenlendi. Giresun ve ilçesi Tirebolu yol güzergahında Jandarmaya bağlı askerlerin içinde bulunduğu bir minibüs araç ve askerlerin içinde olduğu bir sivil araca 2 Ekim günü saat 15.00'te eylem yapıldı. 12 uzman çavuşun içinde olduğu minibüs ve 3 rütbeli askerin içinde olduğu sivil araç, 10 metrelik mesafeden hedef alınarak etkili bir şekilde vuruldu. Transit minibüsün aldığı darbe sonrası uzun süre yandı; diğer araç ise içindekilerle birlikte tümden imha oldu. 3'ü rütbeli olmak üzere 6 asker ölürken 9 asker de yaralandı. 

*   Dersim - Ovacık ve Dersim - Erzincan yolunda 17 Ağustos'ta başlayan denetimsürüyor.

 

Beytüşşebap'a gidemediler

*   1 Ekim'de Uludere'den Beytüşşebap'a gitmekte olan bir dağ geyiği zırhlı araç ve cephane yüklü bir kamyona Dufkera alanında sabotaj eylemi düzenlendi. Kamyonda bulunan 2 asker öldü; kamyon tümden imha oldu. Kamyonun enkazı 3 gün eylem yerinde kalırken bu yol 2 gün kapalı kaldı. Bu eylem, Beytüşşebap'ta şehit edilen sivillerin anısına misilleme olarak yapıldı.

 

Emniyet önündeki araç

*  Silvan Emniyet Müdürlüğü önünde duran bir sivil polis aracı, 3 Ekim günü hedef alındı; araç darbe alırken ölü ve yaralılar netleştirilemedi.

 

Kısıklı karakoluna B7

*  Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Esendere'de bulunan Dêlezê(Kısıklı) karakolu, 3 Ekim'de hedef alındı. Yatakhane binası B7 roketatarlarla etkili bir şekilde vuruldu; ölü ve yaralıların sayısı netleştirilemedi. 

 

 BEHDİNAN

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA