Şırnak’ın Silopi ilçesine giden Kadın Özgürlük Meclisi (KÖM) heyeti, dün de Diyarbakır’da süresiz sokağa çıkma yasağı uygulanan, evlerin, iş yerlerinin ve araçların tarandığı, bombalandığı Silvan’a gitti.

Aktivistler, gazeteciler ve milltevekillerinin olduğu 15 kişilik heyette yer alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Silvan ziyaretini yazdı:

‘Silvan hayalet şehir gibiydi’

“Bugün Kadın Özgürlük Meclisi’nden bir heyetle Silopi’ye gitmek üzere yola çıktık. Fakat Silvan’da sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi ve operasyonların başladığı haberleri üzerine Silvan’a yönelmek durumunda kaldık.

“Silvan’ın girişinde özel harekat polisleri akrep ve TOMA’larla yolu kapatmıştı. İlçeye giriş ve çıkışlara müsaade edilmiyor, babasının cenazesini almak için şehir dışından gelen bir kadının bile ilçeye girmesine izin verilmiyordu. Bölgede internet ve telefon bağlantıları, su, elektrik kesilmişti. Halk akrabalarından haber alamıyor, ilçe girişlerinde bekliyorlar, gece 01.30’dan itibaren akrabalarıyla irtibatlarının kesildiğini söylüyorlardı.

“Özel harekat polislerinin görüştüğü kaymakam, ilçeye yalnızca milletvekillerinin girişine izin verdi. Silvan’a vardığımızda Silvan hayalet şehir gibiydi. Sokaklar, akrepler, TOMA’lar ve zırhlı araçlarla doluydu. Arada sokağa çıkan çocukları bile TOMA’lar suyla dağıtıyordu. Arabalarda gaz fişeklerinin izleri vardı.

“Çatışmaların yoğun yaşandığı birkaç mahallede ise özellikle sivil halkın durumu çok zordu. Bölge halkı, apartmanların üstüne keskin nişancıların yerleştiğini, başından vurularak hayatını kaybeden Serhat Bilen’in bu keskin nişancılar tarafından hedef alındığını söyledi. Ayrıca 55 yaşlarında kalp krizi geçiren bir vatandaşımız ambulans bölgeye girmediği için maalesef dün gece evinde yaşamını yitirmişti.


‘Ekmek almaya bile çıkılamıyor’

“Bazı mahallelerden haber alınamadığı için ise daha fazla kayıp olmasından endişe ediyoruz. Halkın ekmek almak için bile sokağa çıkmasına izin verilmiyor. Tüm dükkanlar kapalı. Biz Valilikle görüşmek üzere Diyarbakır’a döndükten sonra Silvan’da kalan vekillere dahi silah gösterip gaz bombası attıkları haberi geldi. Barış ihtimalini yok eden bu savaşın 90’lardaki imha politikalarından farkı; özellikle Kürt halkına yönelik bu saldırılara artık hepimizin tanık olması!

“Sessizce yaklaşan bir polisin ‘lütfen bu savaşı yukarıdan durdurmak için bir şeyler yapın’ sözleri de iç acıtıcıydı bugün.

“Herkes Silvan, Varto, Şemdinli halkını yalnız bırakmaz ve savaşa hayır dersek bu savaş bitebilir. Silvan’da gece olup, ıssızlıkta sivil halka karşı bir katliam yaşanmadan tüm kamuoyunu her yerde acilen barış talebini yükseltmeye davet ediyorum.”