21 Mart'ta silah bırakma çağrısının ardından, Abdullah Öcalan'ın çekilmeye ilişkin kendi el yazısı ile örgüte yönelik kaleme aldığı ikinci mektup, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder tarafından 5 Nisan'da Kandil'e, Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından ise Avrupa kanadına ulaştırılmıştı. Demirtaş ve Önder Kandil'in, Buldan ise Avrupa'nın cevabını dün Ankara'ya getirdi.

ÖCALAN'IN MEKTUBUNA, KANDİL'DEN 'AMA'LI İTAAT CEVABI

Abdullah Öcalan'ın Kandil'e el yazısıyla gönderdiği ikinci mektupta yer alan "çekilme silahsız olsun" ifadesinin Kandil tarafından örgütün alt kadrolarına talimat olarak iletileceği öğrenildi. Ancak Kandil'in uygulamada bunun garantisinin verilemeyeceği yönünde çekinceyi gelen BDP'lilere ilettiği belirtiliyor.

TALİMAT OLARAK İLETİLECEK

PKK yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan, Sofi Nurettin ve Fehman Hüseyin'in yaklaşık 3 gün boyunca yaptığı müzakerelerin ardından Öcalan'ın çağrısına uyma kararı çıktı. Bu meselede son sözün Öcalan'a ait olduğu vurgulandı. Kararda, PKK'nın bir ‘önderlik hareketi' olduğuna dikkat çekilirken, "PKK Önderi(lideri) Öcalan ne derse kararına saygı göstereceğiz" mesajı verildi.

"EVET, ÇEKİLMEYE HAZIRIZ"

Çekilmeye destek veren Kandil, ‘silahsız çıkış' konusunda bazı farklı görüşler ortaya koydu. Bu aşamada silahları bırakmanın kendileri için riskli olabileceği yönündeki endişeleri paylaşırken, ‘açık hedef' haline gelinebileceği görüşü dile getirildi. Bunun için Meclis'in bazı yasal düzenlemeler yapmasının gerekliliğine işaret edilirken, yine de bu konuda İmralı'nın mektubunun esas alınacağı kaydedildi. Daha önce çözüm sürecine tam destek verdiğini açıklayan PKK'nın Avrupa kanadı da, bu konudaki desteğini yineledi. PKK'nın Avrupa sorumlusu Zübeyr Aydar cevabi mektupta, talimata uyacaklarını belirtti.

MEKTUBU YENİ HEYET GÖTÜRECEK

BDP heyetleri tarafından dün Ankara'ya getirilen iki mektup da Adalet Bakanlığı ve MİT'e teslim edildi. MİT yetkililerinin söz mektupları bugün ya da yarın İmralı'ya ulaştırması beklenirken, yeni bir BDP heyetinin Ada'ya gitmek için hazırlık yaptığı öğrenildi. Demirtaş, Buldan ve Önder'den oluşması beklenen heyetin, Kandil ve Brüksel'deki izlenimlerine ilişkin görüşlerini Öcalan ile paylaşacak.