Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, Balkanlar'dan yurda giriş yapan soğuk hava dalgası bugün gün içinde aralıklı olarak kar yağışlarına neden olacağı Trakya'yı yavaş yavaş terk etmeye başlarken yurdun doğu kesimlerini etkisi altına almaya devam edecek.
 
Salı günene büyük oranda etkisini azaltacak yağış yerini kuvvetli soğuklara bırakacak. Uzmanlar ayazın artmasıyla birlikte don ve buzlanmalara karşı özellikle Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan gece ve salı günü dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor. Çarşamba ve Perşembe gününe kadar doğuya doğru ilerleyecek soğuk hava hafta sonuna doğru yurdu terk edecek.
 
Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusu buzlanma ve don olaylarına karşı uyarılırken bölgenin batısının yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların karla karışık yağmur şeklinde olması bekleniyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsü nedeniyle muhtemel çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
 
Okulların tatil olmasıyla birlikte trafiğe çıkacak araç sayısının da az olması muhtemel kaza riskini azaltırken vatandaşların çok önemli olmadıkça özel araçları yerine toplu ulaşım araçlarını tercih etmeleri tavsiye ediliyor. Bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:
 
İSTANBUL: Aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı sabah saatlerinde kendini gösterirken öğleden sonra etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor. Yüksekleri başta olmak üzere, il genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.
 
İZMİR: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek sabah saatlerinin ardından yağışların akşama doğru etkisini kaybetmesi bekleniyor.
 
 MUĞLA: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların yarın (Pazartesi) sabah saatlerinden itibaren etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor.
 
KONYA: Çok bulutlu, kuzey çevreleri hafif yağmurlu geçecek.
 
ERZİNCAN: Öğle saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı olacak.
 
TUNCELİ: Öğle saatlerinden sonra karla karışık yağmurlu, yüksekleri kar yağışlı olacağı tahmin ediliyor.
 
KARAKIŞ YÜZÜNÜ HEM DOĞUDA HEM BATIDA GÖSTERDİ
 
Kar ve yağmur, yurdu etkisi altına aldı. Çanakkale ve Edirne’de araçlar yolda kaldı. İzmir, Muğla, Manisa ve Aydın’da sağanak yağış su baskınlarına neden oldu. Alanya’daysa hortum korkuttu
 
Balkanlar’dan gelen soğuk hava dalgası Marmara ve Ege’de etkili oldu. Trakya Bölgesi’nde kar ve şiddetli yağmur, doğudaysa kar etkisini yeniden göstermeye başladı. Yurdun batısı da doğusu da kar ve şiddetli yağıştan etkilendi. Edirne’de kar yağışı nedeniyle onlarca araç yollarda kalırken, Meriçİpsala Karayolu ile 37 köy yolu ulaşıma kapandı. Kırklareli’nde ulaşıma kapanan köy yolu sayısı 30’u buldu. İstanbul’dan Bulgaristan’a giden A.K. yönetimindeki 54 TY 154 plakalı yolcu otobüsü, Dereköy yolu Çağlayan Kavşağı’nda yoldan çıkarak kara saplandı. 25 yolcunun bulunduğu otobüsü kurtarmak isteyen vatandaşlar, bakkaldan satın aldıkları tuzu yola serpti. Yolcu otobüsü, yarım saatlik bekleyişin ardından Karayolları 15. Şube Şefliği ekiplerince kurtarıldı.
 
BİNA BOŞALTILDI
Aydın’ın Kuşadası İlçesi’nde sağanak yağış nedeniyle Ege Mahallesi’nde Coşan Sitesi’nin istinat duvarı yıkıldı, 5 katlı bina belediye ekipleri tarafından boşaltıldı. Manisa’da da şiddetli yağış ve fırtına hayatı felç etti. 4 işyerinin çatısı, hızı saatte 90 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle yerinden söküldü. İzmir’de 3 gündür etkisini gösteren sağanak yağış nedeniyle zemin katları su bastı. Diyarbakır’da da etkili olan kuvvetli sağanak yağış nedeniyle birçok ev ve işyerini su bastı, bazı kavşaklar ulaşıma kapandı.
 
MİLLETVEKİLİ TİPİDE KALDI
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Erzurum-Artvin Karayolu’nun Tortum Güzelyayla Geçidi’nde tipiye yakalandı. Öğüt, “Ölümden döndük” dedi.
 
ANTALYA - ALANYA’DA HORTUM
Antalya’nın Alanya İlçesi’nde akşam saatlerinde denizde oluşan 4 hortum korkuya neden oldu. Alanya’da kıyıdan yaklaşık 4 kilometre açıkta, 4 hortum oluştu. Karaya doğru ilerleyen hortumlar nedeniyle vatandaşlar panik yaşadı. Kleopatra ve Keykubat plajlarından net olarak görülen ve değişik noktalarda beliren hortumlar, kıyıya ulaşmadan yok oldu. İlçe genelinde dün gece başlayan yağışlı ve rüzgârlı havaysa akşam saatlerinde etkisini yitirdi. İlçe Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, bölgede yağışlı havanın yarın da etkili olacağını açıkladı.
 
MUĞLA- Kepçeyle kurtuldu
Muğla’da iki gündür etkili olan şiddetli yağış nedeniyle yollar yağmur sularına teslim oldu. Otomobillerin güçlükle yol alabildiği kentte, 85 yaşındaki kalp hastası Turcahan Şener, evinde rahatsızlandı. Durum 112 Acil Servisi’ne bildirildi. Yaşlı kadın, evinin önüne gelen bir kepçe yardımıyla kurtarılıp, hastaneye kaldırıldı.
 
AĞRI - 170 ARAÇ SAATLERCE YARDIM BEKLEDİ
Ağrı-Erzurum Karayolu’nda kar yağışı ve tipi nedeniyle dün ulaşım güçlükle sağlandı. Güneykaya Köyü mevkiinde yol ulaşıma kapanırken, uzun araç kuyrukları oluştu. Çok sayıda maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiği yolda, yaklaşık 170 araç mahsur kaldı. Karayolları ekiplerinin çalışmaları sonucu sabah saatlerinde kapanan karayolu yeniden trafiğe açıldı. Trafik ekipleri, zincir takan araçların geçişine kontrollü olarak izin verdi.
 
HAKKÂRİ - KARDAN GEMİ VE GÜVERCİN
Hakkâri’nin Yüksekova İlçesi’nde 4 genç, 4 gün süren zorlu bir çalışma sonrası güvertesinde güvercin heykeli olan 10 metre uzunluğunda kardan bir gemi yaptı. Murat Titan, Cuma Akdoğan, Ercan Akdoğan ve Arif Akdoğan, kardan heykelleri için önce el arabalarıyla kar taşıdı. 3.5 metre genişliğinde, 10 metre uzunluğundaki kardan geminin inşasına gönüllü vatandaşlar da destek verdi. Güvertesine barışı simgeleyen kardan bir güvercin heykelinin konduğu gemi, ilçede büyük ilgi gördü. Gençler, vatandaşların kendilerini tebrik ettiğini söyledi.
 
ÇANAKKALE - SEL SULARI KÖPRÜYÜ VURDU
Çanakkale’de sabaha karşı başlayan kar yağışı kentte hayatı olumsuz etkiledi. Çanakkale Boğazı, etkili kar yağışı nedeniyle görüş mesafesinin yarım milin altına düşmesi üzerine 1 saat transit gemi geçişine kapatıldı. Kar ve buzlanma nedeniyle Çanakkale-İzmir Karayolu Erenköy Beldesi’nde araçlar yolda kaldı. Çanakkale-İzmir Karayolu’nda Sarımsaklı Köprüsü’nün bir ayağında, bölgede etkili olan sağanak yağmur ve kar nedeniyle dağlardan gelen yoğun sel suları kopmalara yol açtı. Köprü trafiğe kapatıldı.
 
EDİRNE - MERİÇ YÜKSELDİ KÖPRÜLER KAPANDI
Meriç Nehri’nin debisi 24 saatte yaklaşık 500 metreküp/saniyelik artışla 1050 metreküp/saniyeye ulaştı. Su seviyesindeki artışın devam etmesi nedeniyle kent merkezini Sarayiçi’ne bağlayan Kanuni ve Fatih köprüleri yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Nehir kıyısında balıkçı barınakları bulunan vatandaşlar, su seviyesinin yükselmesi nedeniyle eşyalarını kayıklarla tahliye etti. Meriç’teki riskli seviyenin 1200 metreküp/saniye olduğu belirtildi. mynet haber