Zaman'ın haberine göre; Ramazan ayındaki yükselişin ardından harekete geçen Et ve Balık Kurumu, piyasaya et satma kararı aldı. Kurum, işletmelerin kırmızı et ihtiyacını karşılamak amacıyla piyasaya ‘dondurulmuş dana karkas et’ satacağını duyurdu. Piyasalarda et için alt ve üst fiyat eşiği olacağı ise daha önce açıklanmıştı.

Kurum ilk defa stoklarından belirlenen eşik kapsamında satış yapıyor. Tüketicilerin et ürünlerine rahatlıkla ulaşabilmesine yönelik adımların devam edeceği belirtiliyor. Et ve Süt Kurumu’nun satışa sunacağı karkas etlerin kilogram peşin satış fiyatı, 15,65 TL+KDV olarak belirlendi. Karkas et satışı öncelikle, hazır yemek, şarküteri ve et sektöründe faaliyet gösteren ve bunu belgeleyen işletmelere yapılacak. Satışa sunulan karkas etler, kurum kombinalarında kesilmiş etçi ırklar ve bunların melezi büyükbaş hayvanlardan üretildi. İşletmeler, satın alma başvurusunu Adana, Ağrı, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Sakarya, Sincan, Van ve Yozgat’taki et kombinası müdürlüklerine yapılacak. Et için talepte bulunan kişi ve kuruluşların teslimat tarihlerini en az 24 saat öncesinden yazılı olarak bildirmeleri gerekiyor. Büyükbaş karkas et satışlarında but ve kol eşit sayıda olacak. Karkas gövdelerin ortalama ağırlığı 250 kilogram olacak.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, et fiyatlarına müdahaleye yönelik ilk sinyali Ramazan ayında et fiyatlarında yaşanan fiyat hareketliliğinin ardından vermişti. Et ürünlerinin tüketicilere makul fiyatlarla ulaşabileceği üst eşiğin korunması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verilmişti: “Kurumumuzun 15 TL/kg fiyatına karşılık aylarca 13-14 TL/kg seviyelerinde seyreden karkas et fiyatları son birkaç ay içinde kısmi hareketlenmiş olup halen 17 il için günlük karkas et fiyat ortalaması 15,75 TL/kg seviyelerindedir. Bu fiyat seviyeleri de gerek besicilerimizin üretimi sürdürebilmesi gerekse tüketicilere et ürünlerinin perakendede yansıması açısından makul seviyeler olarak değerlendirilmektedir. Karkas et piyasası fiyat dengesine yönelik olarak ihtiyaç duyulması halinde; 15 Ekim 2013 tarihine kadar piyasaya taze karkas et, donmuş karkas et ve şarküteri ürünleri verilebilecek.”