MİT 'geri çekilmeyi' 33 birimden izleyecek

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yeniden yapılandırılması çalışmaları kapsamında kurulan ve istihbaratın tek elde toplanmasını amaçlayan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu (MİKK), PKK'nın sınırdışına çekilmesini amaçlayan yeni çözüm süreciyle birlikte merkezden şehirlere açılıyor.

Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'na atanmasıyla MİT'te başlatılan yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde oluşturulan MİKK, 2012'de faaliyete geçmişti. Başta emniyet ve jandarmadaki istihbarat birimlerinden uzmanların yanısıra bazı devlet kurumlarının temsilcilerinin de katıldığı MİKK'nin çalışmaları MİT Müsteşarlığı bünyesinde oluşturulan MİKK Genel Sekreterliği'nce yürütülüyor.

Şehirler arası istihbarat akışı

Merkezde yürütülen çalışmalar çerçevesinde MİKK yapılanmasından olumlu sonuçlar alınmasıyla birlikte bu kez birimin il düzeyinde teşkilatlanarak faaliyete geçmesi benimsendi. Bu amaçla birimin, tüm ülkede yerel ünitelerinin kurulması ve faaliyete geçmesi öngörüldü. Yerel ünitelerinin faaliyetleri, her ildeki bir vali yardımcısının başkanlığında yürütülecek.

Aralarında İstanbul, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, Ankara'nın da bulunduğu 33 kentteki çalışmalar 24 saat esasına göre yapılacak. Yerel üniteler, birbirlerine bilgi akışını sağlayacak. PKK'nın ülke dışına çekilmeyi başlatmasıyla, farklı boyuta gelen terörle mücadele çalışmalarının da söz konusu yerel ünitelerin kurulmasında etkili olduğu ifade edildi.


MİKK, MİT Müsteşarının başkanlığında, istihbarat çalışmalarının yönetilmesinde ve temel görüşlerin oluşturulmasında etkin rol oynuyor.

Kaynak: Milliyet