ABD'nin gizli istihbarat servisi NSA (Ulusal Güvenlik Teşkilatı) ve FBI'nın dokuz internet devinin veri ağına girerek tüm dünyadaki kullanıcıların kişisel verilerine ulaşabildiği ortaya çıktı. ABD güvenlik teşkilatlarının PRISM kod adı verilen programla internen kullanıcılarını izleyebildiği belirtildi. Washington Post Gazetesi'nde yayınlan habere göre NSA ve FBI'ya geniş haklar tanıyan PRISM programı Amerikan internet devleri Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, AOL, Skype, Youtube ve Apple'ı kapsıyor. FBI ve NSA, PRISM programı sayesine bu şirketlerin kullanıcılarının internetteki sesli görüşmelerini, e-postalarını, belgelerini ve parolalarını elde ederek, istediği kişinin internetteki faaliyetlerini sisteme girerek doğrudan takip edebiliyor.
 
İngiliz The Guardian Gazetesi de, programın varlığını doğrulayan bir dosyanın fotoğrafalarını yayınladı. FBI ve NSA ile işbirliği yapmakla suçlanan firmaların üst düzey yetkililerinden bir programdan haberleri olmadığını öne sürerek "Eğer bunu yapıyorlarsa bunu bizden habersiz yapıyorlardır' dedi. Apple firmasının yetkilisiyse 'Prism programını ilk kez duydum' diye konuştu. Apple, Facebook, Google, Microsoft ve Yahoo yaptıkları açıklamalarda Amerikan devletine verilen verilerin de hukuk çevresinde olduğu iddia edildi.
 
 
BUSH'TAN KALMA
Programın, eski ABD Başkanı George Bush döneminde yapılan bir yasal değişiklik sonrası geliştirildiği belirtildi. ABD Başkanı Barack Obama da 2012 yılında programın yenilenmesine onay vermiş. Program Amerikan internet devlerinin yurtdışındaki kullanıcılarının da ABD tarafından fişlenmesine yol açacak bu uygulamaya imkan tanıyor.
 
'ÜLKEYE ZARAR VERİR'
Önceki gün de NSA'nin ABD'nin en büyük telekomünikasyon firması olan Verizon'un milyonlarca kullancısına ait göreüşme kayıtlarını elde edebildiği ortaya çıkmıştı. Ülkede tepkilere neden olan skandallar üzerine açıklama yapan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, mahkeme kararının sızmasının ''ulusal güvenliğe zarar verebileceğini'' kaydederek, ''Telefon kayıtlarını içeren programın sızmasının uzun vadede ülkenin tehditlere yönelik cevap verme yeteneğinde geri dönüşü olmayan zararlara neden olabilir'' ifadelerini kullandı.
 
EN GİZLİ TEŞKİLAT
ABD için tüm dünyanda elektronik casusluk faaliyetleri yürüten NSA, yurtdışındaki milyarlarca telefon görüşmesini, elektronik postayı ve farklı iletişim türlerini kayıt altına alıyor. ABD ordusunda bağlı olan NSA, ülkenin en gizli çalışan istihbarat kuruluşu olarak biliniyor. Yaklaşık 55 bin çalışanı bulunan NSA'nın operasyonları Maryland Eyaleti'ndeki Fort Meade Askeri Üssü'nden yönetiliyor. Teşkilat için Utah eyaletinde de 2 milyar dolar bütçeyle yeni bir ek bina da inşa ediliyor. Ülkedeki tüm istihbarat servislerine iletişim verilerine ilişkin bilgi ve belgeler sağlamak NSA'nın görev kapsamına giriyor.