Tuğba Gömeç ve Ferhat Esnek'in haberi

Yerli halk, içeriğini bilmedikleri için bu sürece biraz  mesafeli ve hükümetin bu adımına ihtiyatlı tereddütle bakıyor.  Ancak göçle kente gelen doğu kökenli vatandaşlar ise sürece tam destek veriyor.

CHP ve MHP'li il temsilcileri  ‘Genel merkez talimatı konuşmayız' diyerek görüş bildirmezken, kentin ekonomisine yön veren işadamları ise süreçten  umutlu. 

EKONOMİ DÜZELİRSE TERÖR KENDİLİĞİNDEN BİTER

Almanya'dan emekli Mahmut Tekin

Sorun öncelikle ekonomik. Ekonomi halledilirse tüm sorunlar çözülür. Doğuya yatırım yapılmalı. Tabi yatırımcı da orada güvenilir bir yer ister. Bunu devlet sağlamalı. Terör olursa yatırımcıyı nasıl ikna edebilirsiniz? Terör bitmeli. Ama kamuoyunda söylentiler var. Ne tavizler verilmiş ortaya çıkmalı. Terörle pazarlık yapılır mı? Bu kadar insana bunu nasıl izah edebilirsiniz?

Televizyonlardan gazetelerden takip ettiğim kadarıyla hükümet yanlış yolda. Terör elbette bitmeli ama bu şekilde bir yol izlenmesi bir Türk vatandaşı olarak beni rahatsız ediyor..

SUÇLU SADECE TÜRKLER DEĞİL!

İşletmeci Adil Kartal

Süreci destekliyorum. İnsanlar neden birbirini öldürür. En kutsal hakkı olan yaşama hakkını neden elinden alır?

Herkes şapkasını önüne koymalı. Nerede yanlış yaptık diye kendine sormalı. Hem Türkler hem de Kürtler bunu yapmalı. Sanki bütün yanlışı Türkiye Cumhuriyeti yapmış gibi bir hava var şuanda. Kürtler de kendini sorgulayacak.

Yeğenim Adana'nın bir ilçesine bağlı köyde öğretmen. İnanın oradaki durum da doğu da Şırnak'ın bir köyünden farkı yok. Fakirlik orada da var. Şimdi Adanalı da mı -imkanımız yok devlet bize bakmıyor- diye dağa çıksın. Beni anlayan anladı.. 

BAŞBAKAN YANLIŞ YAPIYOR

Taksici Yusuf Solmaz

Yaşım 53. Bu zamana kadar hep MHP'ye oy verdim. Ama referandum da Bahçeli'ye kızıp oyumu Erdoğan'a vermiştim. Evet oyu kullanmıştım. O zaman başbakan BDP'ye mesafeliydi. Hatta ‘onların dokunulmazlıklarını kaldıracağız' dediğinde ben çok mutlu olmuştum.  Sonra ne oldu. BDP ile ortak hareket edilmeye başlandı. Başbakan yanlış yaptı. Teröristler kim? Kaç kişiler, Dağda 3-5 bin kişi oldukları söyleniyor. Neden 70 milyon bunların istekleri için taviz versin. Ben bu çözüm sürecinden hiç umutlu değilim. Türkiye umarım bölünmez. Gidişat kötü..

YANLIŞLARDAN KARŞILIKLI VAZGEÇECEĞİZ

Adana AK Parti İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı

Biz doğru bildiğimiz bir rota çizdik yürüyoruz. Yanlış olması mümkündür. Yanlış da olabiliriz belki o zaman şöyle daha doğru olur diyebilecek  bir muhalefet yok. Hiçbir şey demeden- vay siz milleti bölüyorsunuz Apo'ya  teslim oldunuz- demek ne insanlığa ne vicdana hiçbir şeye sığmaz.

Kim kimi nereden bölmüş. Açık net görmemiz lazım.

Şuan da muhalefetin söylediği hiç bir şey yok vur de vuralım öl de ölelim başka bir şey yok.  Bizi kana davet ediyorlar. ‘Böyle değil şöyle yapalım' diyen bir muhalefete ihtiyacı var bu ülkenin.

PKK bir örgüt olarak kuruldu hedefi ülkemizin bir bölümünde ayrı bir devlet kurmaktı.  Peki, son mektupta Apo ne dedi  ‘Türk ile Kürtün ayrılması mümkün değil biz İslam kardeşliği şemsiyesi altında beraber yaşayacağız. Misak-ı Milli sınırları içinde yaşayacağız' diyor.

Misak-ı millinin içinde huzur var barış var. Siyaset mümkün olanı yapmaktır. Yurtta sulh cihanda sulh kimsenin toprağında gözümüz yok kimse bizim toprağımıza gözünü dikmesin demişiz. 

Türkiye'de ırk ayrımı şehir ayrımı gibi. Türk'e kız vermeyiz Kürt'e kız vermeyiz dememişiz.

Nasıl herkese Türk diyebiliriz ya! Allah onu Kürt yaratmış.

Biz devlet olarak yanlışlarımızı terk etmemiz lazımdı terk ettik,  PKK denilen çete de kendi yanlışlarını fark etti. Bizde zaten  Türk Kürt düşmanlığı yok kardeşçe yaşarız.

Bu ülke bize de yeter onlara da yeter.   Bir anda hemen büyük gelişmeler olmaz ama şu olur ben filanca bir mahalleye daha rahat girerim. Yarın seçim olacak millet daha rahat huzurlu oy kullanır.

ADANA TERÖRDEN 10 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ

Yıllarca terörse 350 milyar dolar harcamışız. Bu ne demek biliyor musunuz?  Adananın payına 10 milyar dolar pay düşer.  Çözüm sürecinin uzun vadede büyük faydalarını göreceğiz. En başta huzur gelecek. 

SADECE EGE BÖLGESİ KARŞI

Bu süreçle alakalı parti olarak 7 bölgede ciddi anketler yaptık.  Sadece Eğe bölgesi bu sürece karşı. Diğer bütün bölgelerde destek fazla. Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde %81 destek var geri kanal kısım fikir beyan etmemiş. Doğu Anadolu'da %72'ye 12, kalanı fikirsiz. Adana'da  %59 destekleyen oran var.  Türkiye ortalamasında %58 destek var.  %34'ü karşı diğer kısım beyan etmeyenler.

Muhalefet zannediyor ki biz bu işe girerken Apo'ya söz verdik memleketin yarısını size vereceğiz diye bir şey dediğimizi pompalıyorlar. Yok böyle bir şey. Bunu zamanla görecekler. Milletin en az %80'i destekleyecek.

Bu süreç olumlu sonuçlandığında  MHP diye bir parti kalır mı? Bu yüzden bitsin istemiyorlar. MHP terör bitse bitecek, CHP'nin bütün tezleri çürüdü zaten bitti.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR YOLA GİRDİK

Adana BDP İl Başkanı Seyfettin Aydemir

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana en büyük sorun Kürt sorunu olmuştur.  Geçen yıllarda büyük acılar yaşandı. İki taraf için de silahlar çözüm olmadı.

Hak aramalar demokratik yöntemlerle olmalı. Barış dilini bu sürecin en etkili yöntemi olmalı. Toplumu bu sürece hazırlamak gerekiyor. Hepimize düşen görevler olacaktır. Kolay bir süreç değil bazı aksamalar olacaktır elbette. Akil insanlar devreye girdi. Bunlar güzel gelişmeler.

Geri dönüşü olmayan bir sürece girdik. Artık iki taraf da kardeşlik içinde yaşamanın yollarını aramalı. Sabote girişimleri olacaktır.  Hazırlıklı olacağız.

Adana'da bize oy verenlerden kiminin oğlu askerde hayatını kaybetmiş kimininki de dağda.  Oğlu dağda olanlar da var. Bu ailelerle görüşüyoruz. Çok heyecanlılar. Parti tabanımız oldukça iyimser. Sürece tam destek veriyoruz. Sadece bizim bölge de değil tüm Ortadoğu bölgesinde barışa ihtiyaç var. İnsanlar ölmesin.

Ayrıca biz Kürtler olarak kesinlikle ama kesinlikle Türkiye'den ayrılmak istemiyoruz. Haklar konusunda da hükümetten de hassasiyet bekliyoruz. Aynı şekil de bizim de hassas olmamız gerekiyor.

ADANA, MARMARA'YA NATİF OLACAK

Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer

Hükümetin attığı bu adıma destek vermemek yanlış olur. Özellikle bizim bölge için çok önemli adım. Adana aslında bu konuda merkezde olan bir ilimiz. Doğu ve Güneydoğu'yla ticari, kültürel ve turizm ilişkileriyle iç içe.

Bu süreç başarıyla tamamlanırsa Türkiye üzerindeki büyük bir yükü atacak ve belini doğrultacak. Böyle olunca da rahatlayacağız. Arzu ettiğimiz noktalara geleceğiz.

Hatta ben diyorum ki Adana, Marmara Bölgesi'ne natif olacaktır.

Şu anda süreç çok iyi ilerliyor. Başbakanımızın yanlış bir adım atacağını sanmıyoruz.  Terörün bitmesini istemeyenler ise aslında neden istemediklerini bilmiyorlar.

Belki içeriği tam bilseler onlar da sürece destek olacak. Ben Türkiye'de yaşayan hiçbir kimsenin kanın akmasını isteyeceğini sanmıyorum. Karşı çıkanların da kafalarındaki ‘acaba'ları yok edebilirsek onlardan da destek gelecektir.

KESİNLİKLE TAVİZ VERİLMEYECEK

AK Parti Adana Kadın Kolları Başkan Emine Karaköse

Uzun zamandır süre gelen bir süreçtir. İlk defa bu kadar umut verici bir noktaya geldik.  Gerçekten bu süreç istenirse sonuçlanır umudu doğdu. Siyaset üzerinden bu süreci yönetmeye çalışırsak çok çirkin bir boyut alır. Önemli olan silahlar sussun. Tarafsız baktıklarında bu sürecin tamamlanacağını inanan MHP'ye CHP'ye oy vermiş vatandaşlarımız var. Biz kan akmasın dursun diyoruz. Birçok milletin karışımından oluşmuş bir ülkeyiz. Her ırktan vatandaşımızı barındıran bir coğrafyamız var.

Vatandaşlarımızda bu süreci çok olumlu buluyorlar. Mağdur olan kesim şehit aileleri onlara sorduğumuzda akan kan dursun istiyorlar. Mağdur olmayan kesimse  bu konunun çözüme ulaşmasını istemeyen kesim.

Arka planda başka bir projemiz varmış gibi bir kanı oluştu ama öyle bir şey yok. Hiç bir taviz vermedik. Af kesinlikle gündemimizde yok.

Kesinlikle bir pazarlık yapılmadı. Önce şehit aileleri affedecek sonra böyle toplumsal bir talep olacak ki biz sonra bunu konuşabiliriz. Buna yine milletimiz karar verecek.

SONU GÖRÜLMEYEN MACERADAN UZAK DURULMALI

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık

Çözüm süreci diye bir şey yok öncelikle süreç çıksın bir ortaya.  Akan kanın durmasından öncelikle elbette memnunuz. Türkiye 30 yılda 35 bine yakın insanını yitirmiştir ve terörle mücadele adı altında.

Türkiye 400 milyar dolar gibi çok ciddi devasa bir rakamı terörle mücadele için harcamıştır.  Türkiye'nin sosyal ekonomik sorunlar içinde 400 milyar dolar çok ciddi alanlarda yatırım için kullanılabilirdi. Öncelikle tabiki Türkiye için kanın ve gözyaşının olmadığı barışın sağlandığı sürecin toplumun her alanına sirayet etmesini istiyoruz. Barış gözyaşı ve kan akmayacak diye sözde kalmaması gerekir. Rahatsız olduğumuz süreç bugün yürütülen sürecin kamuoyundan gizlenerek yürütülmesidir. Türkiye'de eğer ki bir süreç yürütülecekse öncelikle siyasi iktidar Türkiye'yi bilgilendirmeliydi.

Konular nedir kimler görüşmeye yetkilidir bunlar belli değil.  Bir süreç yürütülecek konu başlıkları neyler üzerine belirlenecek.

Siyasi iktidarla BDP'nin ve Kandil'le arasındaki gelen seslerin bir uyum içinde olmadığı görülüyor.  Neticede uzlaşma değil de bir pazarlık süreci üzerinden gidilmekte. Öyleyse konu başlıklarının bugün yeri geldiğinde siyasi iktidar görüşmelerin yeri geldiğinde sahibi yeri geldiğinde de mit görüşüyor diyor. Bu şekilde iş yürümez. Siyasi iktidar böyle bir süreç başlatıyorsa bu konuda ki net tavrını ortaya koymalıdır. Muhatabı kimdir İmralı mı, kandil mi, BDP midir?  Hangi konu başlıkları üzerinden yürüyeceklerdir? Eylemsizlik süreci, silahların bırakılma süreci ve bunun dışındaki talepler nelerdir. Siyasi iktidarın vereceği tavizler varsa bunlar nelerdir? Üç taraftan gelen sesler nereye doğru gidecektir. Öncelikle bu belirsizlik sürecinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sonu Görülmeyen maceralardan uzak durulmalıdır.

ASKERİN MÜCADELE ETTİĞİ KİŞİLERLE MASAYA OTURDUK

Adana Şehit Aileleri Derneği


Şehit ailelerini inciten bir adımı asla istemeyiz. Açıkçası bu süreçte olumlu bir hava bulmuyoruz. Çünkü muhatap alınan kişiler terörle bağlantılı kişiler.

Böyle olunca bizim uğruna canımızı verdiğimiz, organlarımızı kaybettiğimiz devlet, bizim mücadele ettiğimiz kişilerle masaya oturdu. Bu çok yanlış.

Elbette biz de bu süreçte kan aksın istemeyiz. Ama bunun yöntemleri var mı, varsa neler bunları önce devlet kendi birimleriyle masaya yatırmalı, çözümü teröristleri muhatap alarak yapmamalıydı.

Bir devlet ancak başka bir devletle masaya oturabilir. Teröristler bir devleti teslim etmiyor.

81 ilde derneğimiz var. İllaki her dernek farklı düşünebilir. Bu bizim Adanalılar olarak söylediğimiz düşünceler.

TERÖR BİTERSE ÖĞRETMEN DAHA FAZLA MAAŞ ALIR

Adana Eğitim-Bir-Sen Başkanı Mehmet Sezer

Adana'da eğitim çalışanları olarak bizler de herkes gibi akan kanın durmasından yanayız. Analar artık ağlamasın.  Eğitim camiasından arkadaşlarımız doğu ve güneydoğu illerine haklı olarak korkarak gidiyordu. Ama şimdi oradan aldığımız haberler, onların da bir rahatlama sürecine girdiği yönünde. Şimdiden terör korkusunu üzerlerinden atmışlar.

30 yıldır teröre akan para insanımız için harcansaydı, şuanda öğretmen maaşlarının şimdikinden daha fazlasını olacaktı. Bizimki bir örnek. Tüm çalışanlar şimdiki durumdan daha iyi şartlara sahip olacaktı.

Yıllardır, vurduk, kırdık, öldürdük ne oldu. Bu sorun büyüyerek devam etti.  Olmadı yani. Başka yollar bulmamız lazımdı. Bence bu adım gerekliydi. Ama bu süreçte hızlı olmakta fayda var. Süreçteki adımlar anayasal garantiye de alınmalı.

Başta hükümet, sivil toplum kuruluşları özellikle medya hassas dönemde olduğumuzun farkında olmalı ve her adımı buna göre atmalı. Bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Yanlışları söyleyenleri de dikkate almalı ortak bir paydada buluşarak bu sorunu kökten halletmeliyiz.

HALKI İNCİTECEK ADIMLARDAN KAÇINILMALI

Adana Eğitim Sen Başkanı Kamuran Karaca

Genel olarak Kürt meselesinin çözümüyle ilgili bizim sendika olarak savunduğumuz öneriler oldu.  Bu sorunun çözümüne öncelikle STK'lar destek vermeli.

Ayrıntılara girildiğinde farklı sesler illaki olacak. Tepkiler farklılaşacak. Hükümet kanadı çözüm için teröristlerle değil doğrudan siyasetçilerle masaya oturup bu çözümü konuşmalı.

Halkı incitecek adımlardan kaçınılmalı ve kesinlikle pazarlık görüntüsü verilmemeli.

Terör bittiğinde elbette güzel şeyler olacak ama hükümetin ve bazı kimselerin dediği Türkiye güllük gülistanlık olmayacak. Abartılıyor bu konular. Emperyalist güçler dengesel yapıyı koruyacaktır. Türkiye'nin öne çıkmasını istemeyeceklerdir. Ama hiç yoktan analar artık ağlamaz.

Haber 7