Güm­rük ver­gi­si öde­me­den Tür­ki­ye­'ye oto­mo­bil ya da cip ge­tir­mek müm­kün. Ön­ce­lik­le getirilecek araç­la­rın ikin­ci el ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Diğer ba­zı şart­lar da var.

KİM­LER YA­RAR­LA­NA­Bİ­Lİ­YOR?

Güm­rük­süz ola­rak ara­cı­nı;
- Yurt dı­şın­da "en az 24 ay" ika­met eden ve ika­met­ga­hı­nı Tür­ki­ye­'ye ke­sin ola­rak nak­le­denler,
- Yurt dı­şın­da­ki mil­li ve­ya mil­let­le­ra­ra­sı kad­ro­lar­da sü­rek­li gö­rev­li olup, bu gö­rev­le­rin­den dö­nen "ka­mu gö­rev­li­le­ri­",
- Türk va­tan­daş­lı­ğı­na ge­çe­rek, ika­met­ga­hı­nı Tür­ki­ye­'ye ke­sin ola­rak nak­le­den­ler,
- Yurt dı­şın­da yer­le­şik ki­şi­le­rin ölü­mün­de, Tür­ki­ye­'de­ki mi­ras­çı­la­rı ge­ti­re­bi­li­yor.
Ay­rı­ca, yurt dı­şın­da yer­le­şik olup da ke­sin ola­rak dö­nen­ler ile ölen ki­şi­nin, yurt­ta ge­ri­ye doğ­ru "bir tak­vim yı­lın­da 6 ay­dan faz­la­" kal­ma­mış ol­ma­la­rı ge­rek. Bir tak­vim yı­lın­da Tür­ki­ye­'de "45 gü­ne ka­da­r" ka­lış­lar yurt dı­şın­da­ki ika­met sü­re­sin­den sa­yı­lı­yor.

ARA­CA SA­HİP OL­MA SÜ­RE­Sİ

Uy­gu­la­ma­dan ya­rar­la­na­bil­mek için, söz ko­nu­su şart­la­rın ger­çek­leş­me­sin­den "en az 6 ay" ön­ce­sin­de yurt dı­şın­da bu­lu­nu­lan ül­ke­de araç­la­rın ki­şi­le­rin ad­la­rı­na ka­yıt­lı ol­ma­sı ge­re­ki­yor.

Ver­gi­siz it­hal edi­len ara­cın, ser­best do­la­şı­ma gi­riş ta­ri­hin­den iti­ba­ren "5 yı­l" geç­me­dik­çe, ay­nı ki­şi­le­rin tek­rar ver­gi­siz araç ge­tir­me­le­ri müm­kün de­ğil.

(sözcü)