Yıllardır Avrupa’da faaliyetler yürüten Kürt kadın meclisleri, 1 Kasım seçimlerinde HDP'nin zaferi için çabalıyor.

Almanya'da önümüzdeki haftaya kadar devam edecek olan seçim sürecinde Köln ve Frankfurt kentlerindeki Kürt kadın meclisleri seçime kadın rengini vurmaya kararlı görünüyor.  

Frankfurt Amara Kadın Meclisi Sözcüsü Meliha Akbaba, panel, toplantı ve  kahvaltılar organize ederek seçim çalışması yürüttüklerini ifade etti. Akbaba, "Türk devlet katliamlarında ne kadar ısrarcıysa, biz de o kadar barışta ısrarcı ve kararlıyız" dedi. 

Bonn'da günlük olarak ev ziyaretleri gerçekleştiren Sara Kadın Meclisi Sözcüsü Nûpel Munzur ise, önceki seçim dönemlerinde oyunu kullanmamış ya da ilgisiz olan Kürtlerin bu dönemde daha duyarlı olduğunu belirtti.  

 

Sohbetler seçime yönelik

Amara Kadın Meclisi, Offenbach, Frankfurt ve Hanau'da yaşayan Kürt kadınlardan oluşuyor. Bölgede seçim çalışmalarının iki aydan beridir sürdürüldüğünü belirten Meliha Akbaba, "Toplantılar, kadın kahvaltıları düzenliyoruz, seminer ve panellerle de destekliyoruz. Haftanın iki-üç gününü ev ziyaretlerine ayırıyoruz. Siyasal süreç ve seçime yönelik sohbet ediyoruz. Seçimlere katılımda kadınların rolünü, kadınların beklentilerini tartışıyoruz. Broşürler dağıtıp, derneğimize davet ediyoruz" diye konuştu. 

Akbaba Frankfurt'taki Türk Konsolosluğu’nda kadın müşahitler oluşturulduğunu, bunlardan bazılarının ise ülkeye gideceğini söyledi.  

 

Hiç HDP'ye oy vermemiş insanlar vardı

Sara Kadın Meclisi sözcüsü Nûpel Munzur ise Almanya'nın Köln ve Bonn kenti çevresinde her gün ev ziyaretleri yapıp, seçmen kayıt işlemlerini takip ettiklerini, akabinde ise kadınları seçime taşıma işlemlerine ağırlık verdiklerini ifade etti.  

Munzur, özellikle Orta Anadolu Kürtlerin yoğun yaşadığı Troisdorf'ta açılım yaptıklarını belirterek, devamla, "Alevi kesimler de artık kendilerini HDP'de buluyor. Alevilerin Erdoğan'a yoğun tepkisi sözkonusu. Daha önce HDP'ye oy vermemiş Alevilerin evlerine gittiğimizde bizleri karşılarken yüzlerindeki umut dolu ifadeyi görebiliyorduk. Ev ziyaretlerinde özellikle Konya Kürtlerinde büyük bir ilgi ve sempatiyle karşılaştık" diye konuştu. 

Munzur, kadının rengiyle seçim çalışmalarında daha güçlü bir sonuca varılacağına inandığını da ekledi.

 

DÎLAN BİÇER
YENİ ÖZGÜR POLİTİKA