salihyazar @ ybhaber.com

“Bulmazın adı, bilmez olur” demiş atalarımız. Bulmaz ve Bilmezin son marifetleri Ç.H.D.baskını ve tutuklamaları.

Özel görevli(2012 model D.G.M.) mahkemelerin Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının dokuzunun tutuklanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Ç.H.D. yapılan baskın ve arkasından gelen tutuklamalar geçen haftaların hit olayıydı. Kıt kanat var olan hukuk kuralları da ihlal edilerek, ilkel yöntemlerle; savcının sonradan dâhil olduğu gece baskını. Arkasından uydurma gerekçelerle avukatların gözaltılar ve tutuklanmaları.

Gerekçeler: “ÇHD İstanbul şube Başkanı Av. Taylan Tanay hakkında da aynı “belgeler” delil olarak gösteriliyor. Tanay'ın avukatı Behiç Aşçı ise bu belgelerle ilgili durumu açıklıyor: “Dosyada bahsedilen Hollanda ve Belçika belgelerinde 1999'a kadar olanlarla ilgili Ankara DGM'de yargılama yapılmış ve kamu davasının ertelenmesine karar verildi. Geri kalan belgelerle ilgili olarak da mükerrer yargılama söz konusudur zira İstanbul 12. ACM yargılama devam etmektedir. Müvekkilim o davanın avukatlarında birisidir. Şimdi ise aynı belgeler dolayısıyla şüpheli durumundadır. Bu belgeler 2007 yılında Türkiye'ye teslim edilmiştir ancak nedense altı yıldır bir işlem yapılmamıştır.”

“Av. Bartın Timtik'e yönelik olarak da yurtdışında geldiği ileri sürülen belgeler delil olarak gösterildi. Av. Timtik,“avukatlığı toplumsal mücadelenin bir parçası” olarak gördüğünü belirtirken Timtik'in müdafisi Av. Nazan Yaman, yurtdışından geldiği belirtilen belgelerde ilgili açılan soruşturmanın halen sürdüğünü kaydetti. Geçmişte dava konusu yapılan  şeylerin tekrar soruşturmaya konularak dosyanın şişirildiğini kaydeden Av. Yaman, müvekkili hakkında Temmuz ayında verilen bir takipsizlik kararı olduğunu hatırlattı.”

“Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Şükriye Erden'e hâkimlikte akla zarar sorular yöneltildi. Avukat Erden'e, tutuklanan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Av. Taylan Tanay ve Av. Oya Aslan'la niye telefonda görüştüğü soruldu.” 

“Yine “Çelik ve Ateş” adlı kişilerin gizli tanıklığına dayanılarak, Av. Erden'e, müvekkillerine “ neden susma hakkını hatırlattığı” soruları yöneltildi.”

“Av. Naciye Demir'e ise 1 Mayıs İşçi Bayramı'na katılması ile ilgili sorular soruldu. Yürüyüşte, giydiği ÇHD yazılı önlüğünün “yasadışı örgüt” gibi gösterildiği belirtiliyor. Yine “örgüt üyesi” olduğu iddia edilirken delil olarak Yürüyüş dergisi gösteriliyor. Ancak küçük bir not. Naciye Demir, Yürüyüş dergisinin avukatlık görevini yürütüyor.”

“Av. Ebru Timtik hakkındaki iddialar emniyet tarafından internette yayınlanan bilgiye dayandırılıyor.  Timtik hakkında, “AKP Kâğıthane ilçe başkanına yönelik saldırı talimatı verdiği” iddia ediliyor. Timtik'in avukatı Zeynel Öztürk ise “Bu bir gizli dosyadır. Ama internette gezmektedir” diyor.

“Tutuklanan avukatlardan Günay Dağ'a yönelik iddialar da yurtdışında geldiği belirtilen belgelere dayanıyor. Ancak Günay Dağ'ın, 2004 yılında aynı belgelerden dolayı tutuklandığı yargılama sonucunda ise beraat ettiği ortaya çıktı. Hakkındaki belgelerin tamamının 2004 yılındaki davada mevcut olduğunu söyleyen Dağ, gizli tanığın hakkında verdiği beyanların mesleki faaliyetler olduğunu ifade ediyor.”

“Operasyonda en ilginç olaylardan biri ise av. Efkan Bolaç'ın başına gelenler. Denetimli serbestlik uygulanan Av. Efkan Bolaç'ın gözaltına alındığında el konulan cep telefonundan mesaj gönderildiği ortaya çıktı.Bolaç, ifadesinde şöyle diyor: “Gözaltına alınıyorum. Savcı yok, telefon kapatılıyor. Telefon kapatılmasına rağmen akşam telefon açıkmış. Arkadaşlarım tutanak tutmuşlar. Gazeteci arkadaşıma facebook üzerinden mesaj gönderilmiş. Yapılan işlem avukat korumasını kaldırmaya yöneliktir.” 

 ÇHD operasyonunda ilk kararlar, 12 tutuklama, 7 adli kontrol, 10 bin TL ceza! Tutuklananların isimleri şu şekilde: Kamile Kayır, Şafak Yayla, Elif Sultan, Veysel Şahin, Yeliz Kılıç, Doğan Karataştan, Alişan Gül, Dursun Göktaş, Fatih Özgür, Leyla Arıcı, Mahir Bektaş ve Güven Usta.

Adli kontrol ve para cezasıyla serbest bırakılanlar ise, Halit Güdenoğlu, Ali Ekber Kalender, Utku Aykar, Necla Can, Barış Yüksel, Ahmet Denizer, Tuncer Gümüş.

Aralarında 5 Grup Yorum üyesinin de bulunduğu 11 kişi serbest bırakıldı.

Doğrusu 2013 yılına her alanda, özellikle kanayan yaramız “adalet” sisteminin tımar edilmesi umudunu koruyarak girdim. Ç.H.D. operasyonunda yapılanlar, yaşananlar bir yılımızı daha içini boşaltarak yaşayacağımızı gösterdi. Normalleşme adına yapılan her gecikme bizim, çocuklarımızın yaşanabilir geleceğini öteleyecektir.

Bizimle özdeşleşmiş “Eski tas, eski hamam.” sendromundan kurtulalım artık.

salihyazar@gmail.com