salihyazar @ ybhaber.com

Antidemokrat:Dikteci (Jakoben) refleks: Kendinden olmayanı kesip atma. Sahiplenmeme duygusu. Toplumun belli bir kesimi yokmuş gibi yaşamak. İstişare kültüründen uzak, nizamcı ve otokritik ahlakçı yaşamı merkeze almaktır.

Cumhuriyeti kuranlar reddi miras yaparak, Osmanlı adına ne varsa sahiplenmedi.1923’ü başlangıç alarak, yeni tarih ve millet bilinci oluşturmaya çalıştı. Elbette, toplumların gelişim ruhuna aykırı olduğu için tutmadı.

Ve şimd; cumhuriyetin reddi mirasına dayalı eylemlerin sayısında toplumun  hassas ve alıngan kesimleri için tahrik edici artış var. Osmanlıya sahip çıkma duygusu kontrol dışı. Sahiplenme duygusu maksimalistler. Yavuz sultan selim ile Osman Gazi arasında seçim yapma ihtiyacı duyuyorlar. Dışında yaşananlara ve yaşanmış her şeye meydan okumaktır. İleri demokrasi iddiasının tersini yapmanın açıklamasını topluma anlatmamak.

Sokaklara insanları miting için çağırmak ancak  “klan” toplum kuralları içinde olmak koşuluyla. Can çekişen demokrasinin kolunu, kanını budamaktır. Kanatlanıp uçamayan demokrasinin faturasını bir yerlere kesmektir. 21.yüzyıl toplumlarında iç kaosa götüreceğini düşünmemektir.

Nasıl sorumsuz bir inatlaşma ve hesaplaşmadır. Halkı, muhalif düşünenleri hiçe sayan kararlar almak. Kafasına göre işler yapmak. Öngöremediği olaylara sebebiyet vermek. Sonrasında ‘gelin ülkemize daha fazla zarar vermeyelim’ diyerek pişkince akıl vermek. Olaylara  yoz demokrasi anlayışları sebep olmamış gibi davranmak.

Güce paralize olmuş radyolarını, televizyonların ve gazetelerin yüzleri kızarmadan, vicdansızca hüküm veriyor. Sorumluluk almadan herkese erdem, ahlak, vicdan, suhulet ve sükûnet satmaları mide bulandırıcı.

 Maneviyatçı medyanın işi, aklanmak için karartma yapmak ve kirli bilgilerle  hedef göstermek. Eleştirdiği, mağduru olduğu jargonları, yöntem ve teknikleri kullanmak.

Tarih, yarının kuşaklarına onları utanç sayfalarında anlatacak.

Söyleyecek “yeni” sözü olmayan karşısındakini “değersizleştirme” oyununu oynar. Demokrasiyi sindiremeyen, sıkıştıklarında bağırarak, çağırarak ve efelenerek işi götürmeye çalışır. Yerden yere vurur, şu, bu diyerek yaftaladığı herkesi. Panik, korku içinde halkı bir yerlere bindirerek gözdağı vermeye çalışır.

Modern devlet, geçmişiyle intikam duygusu üzerinden hesaplaşmaz. Toplumsal dokuların gelişmesini sağlamak duygusuyla yapar. Aksi tavır toplumun kimliğini oluşturan genleri bozar, şizofren ruh haline yol açar.Onulmaz, derin ve dramatik bir hafızayı miras bırakmaktan başka bir işe yaramaz.

Demokrat anlayışa sahip kesime çok iş düşmektedir.

salihyazar@gmail.com