salihyazar @ ybhaber.com

“Kasap, biracı ya da fırıncı akşam yemeğine katkı sağlamaktan çok kendi ekmek parasını çıkartmakla ilgilenir.”Adam Smith

İnsanları ayakta tutan karakterleridir.

Acıları ve sorunları biriktirmek iyi değildir. Kapıya gelen her acıyı; sorunu sıcağı sıcağına ve taze tüketmek lazım. Biriktirmek kendi ellerinle sonunu hazırlamaktır.

Herkese her şey için nedenler yaratılmış. Sevmeye, mutlu olmaya, acıya, yalnızlığa, başarılı olmaya ve ölüme. Bizim ki de bunlardan birkaçı işte. Bu değiştirebileceğimiz bir şey değil. Değiştirebileceğimiz içine doğduğumuz koşullardan kendi seçimimiz ve sorumluluğumuzla oluşturduğumuz nedenlerimizdir. Bunlarla barışık yaşamaktan başka çaremiz yoktur.

Doğar doğmaz birtakım unvanlar ve kimliklerle hayata merhaba deriz. Onları bizim kucağımıza bırakan bulunduğumuz toplumun koşullarıdır.

Üzerimize yapıştırılan etiketlerinin hangisini seçebilme şansımız oldu? Doğduğumuz anda hepsini kucağımızda bulduk.

Büyüdükçe mirasımız olan kimliklerimizle ne kadar çeliştiğimizi fark etmeye başlıyoruz. Bir süre sonra kendimizi bulabilmenin kaygısı başlar ve kaygı arttıkça üzerimizdeki kimliklerle kavga etmeye başlarız.

Kıyaslayan toplumdan dolayı kendimizi suçlamak çok kötü bir şey. Kıyaslamak yerine yapabileceğimiz güzel şeylerin mücadelesi olmalı hayatımızda.


Acıyan bir canımız, sızlayan bir kalbimiz ve dünya telaşlarıyla duman olan bir başımız var.
Hata yapmak kötü bir şey değildir. Her hata bize yeni bir şey öğrenme şansını verir.

Unutmayalım, en kötü suçlar yüreğin işlediği suçlardır. Geriye bırakabileceğimiz en güzel şey tertemiz bir yürekle yaşanmış hayattan kalan miraslarımızdır. Hatırlananlar sadece insan gibi yaşamayı başarabilenledir.

Herkesin anısı ve acısı sevgisi kadar diyor Müslüm baba bir şarkısında. Duyduğumuz acı insana olan sevgimizden kaynaklanmalıdır. Suçsa suçtur kardeşim diyebilmeliyiz. Yapabileceğimiz bir şey yok. ‘Biz böyleyiz, elimizde değil’ diyerek özgür bir dünya inşa etmeliyiz.

Bir ülkede ne kadar çok tabu varsa o kadar özgürlük yoktur.” Aziz Nesin

salihyazar@ybhaber.com