salihyazar @ ybhaber.com

Kararlı bir çizgide ilerlemekten aciz kişidir. Dengesiz davranan insan için kullanılır. Ne yaptığı belli olmayana denir. Davranışlarını tutturmakta zorlanandır. Güvenilmez, sır verilmez ve arka dönülmez kişilik yapısındadır.

Tutarsızlığın masum ve akli gerekçeleri olmalıdır. En bilinen mazeret zaman ve süreçtir. Zaman ve süreçlerin mazereti iki noktadır: Duygu ve düşünce. Duygu ve düşünce arasında geçen zamanın uzunluğu önemlidir. Uzun olması mazeretlerimizin ikna gücünü artırır. Uzun zaman ve süreçler yeni gelişim, değişim ve dönüşümlere gebedir. 

Zaman; dünyada ve toplumda oluşan değişim, dönüşüm ve gelişimlere paralel, dururumuzu, bulunduğunuz yeri fikri, maddi ve manevi gücünüzü etkiler. Bazen elimizde olmadan her açıdan bulunduğumuz yerin gerisine de düşürebiliriz. Dışınızda gelişen durumlar mazur görülebilmeniz için  masum gerekçeleriniz olur.

Bilim, basın ve moral değerleri dünyamızı, dolaylı ve dolaysız etkiler. Etkileşimler sonucu gerçekleşen paylaşımlar etkilendiğimiz insanlarda değişimleri sağlar. Onlarda ki değişimleri anlayışla karşılayabilmeniz için zamanın uzunluğundan ve yaşanılan organik ilişkilerden çıkan sonuçların yararlarına dikkat etmek zorundayız. Zamanın uzunluğu en önemli kıstasımız olmalıdır. Kısa zaman aralıklarıyla ve sık yaşanılan tutarsız değişimlerin masum bir açıklaması yoktur.

Kısa aralıklarla tutarsız olanların tavrını üç şekilde açıklayabiliriz;

Bilgisizdir: Bilgisizlik toplum tarafından cezalandırılır. Kişi  olması gereken konuma gönderilir. Bundan sonra söyleyeceği bir sözü olmaz. Toplum, sunmaya çalıştığı katkılarını dikkate almaz.

Paranoyak kişiliklidir: Anlaşılabilir bir insani durumdur. Hayatın yükü bazılarının ruh sağlığını bozar. Rotasını kaybeder. Bunlar için ancak tedavi süreci başlatılır ve dua edilir.

Aferist: Ampacı ve çıkarcıdır. Çıkarlarını her şeyin üzerinde tutar. Her durumdan yaralanmaya çalışır. Her dönemin, fikrin, değişimin, akımın ve devrin adamıdır. Hatta bazen onları en ön saflarda bulabilirsiniz. Farklı renk, şekil, durum ve ortamlarda yer almakta bir beis görmez. Her şeyden birazdır. Aslında hiçbir şey ve hiçbir yere ait değildir. Amacı ikbalini korumak ve kollamaktır. Utanma, duygudaşlık, acıma, vicdan, gönül gibi, toplumun, insanın hasletlerini taşımaz. En önemli özelliği yalan, linç, dalkavukluk, takiye, iş takipçiliği, riya ve haysiyet cellatlığıdır. İplik pazarı mekânıdır. Yeryüzünde ne kadar gayri insani sıfat varsa onda mevcuttur. Dezenformasyonun ustasıdır.

Son yirmi yılda ekonomi, siyaset alanında sancılı da olsa yaşadıklarımız gündelik hayatımızı doğrudan etkilemiştir. Döneme bakıldığında kimlerin ve hangi aktörlerin topluma tutarsızlıklarını fatura ettiklerini ve etmek istediklerini rahatlıkla görebiliriz. Her zaman aramızda yaşar bu tip insanlar. Bazen en yakınınızdaki adamdır. İsmi önemli değildir. Sahip olduğu tutarsızlıktır bizim düşmanımız.

Eğitimle farkındalık oluşturarak kendimizi ve toplumu sağlama alabiliriz. Eğitimli akıl, vicdan, kalp ve gönül sahipleri tutarsızların kim olduğunu ve nasıl yaşadıklarının çok iyi bilir.

Bireyin değişim ve dönüşümüne karşı olamayız. İleriye ve pozitif olursa baş tacı etmeliyiz. İnsana hizmeti görev sayanı, ayakta alkışlamalı, hürmette kusur etmemeliyiz. Derdimiz, erdem engelli  ve tutarsız kişilerdir. Gerekirse onları topluma afişe ederek, tokatlayarak, yüzlerine tükürüp ve aramızdan derdest edebilmeliyiz

Çocuklarımıza iyi hikâyelerle dolu bir ülke bırakabilmek için.

salihyazar@gmail.com